Två verktyg som höjer din coaching till oanade nivåer!

 

 Visst är det häftigt att få del av nya verktyg som skapar fantastiska resultat för dina klienter! Och som samtidigt gör att du som certifierad coach spelar i de högre divisionerna, helt i enlighet med PCC markers.

 

ICF (International Coach Federation) har samlat de elva kärnkompetenserna i s.k. PCC markers som är ett sätt att bedöma om coachen uppfyller kriterierna för internationell certifieringsnivå (oavsett om du går mot ACC eller PCC bedöms du på PCC nivå eftersom du sen kan uppgraderas dit med tillräckligt antal klienttimmar utan ny examination).

 

Våra utbildare på CoachCompanion har ägnat många utbildnings/mentortimmar det senaste året till att sätta sig in i vad detta innebär.

 

Vilka är då de två verktygen som betonas extra i PCC markers?

 

  • Den muntliga coachöverenskommelsen. Den skriftliga känner alla coacher till, men den muntliga är precis lika viktig. Dvs. den som coach/klient kommer överens om i inledningen till varje samtal. Vad har klienten för ämne med sig är en sak, men vad han vill/behöver bli coachad i p.g.a detta ämne en helt annan. Som coacher vet vi att ämnet är rätt ointressant, vi coachar aldrig på ämnet, det är klienten som äger sitt ämne, av nån anledning. Att sätta en muntlig överenskommelse kan ta 5–10 minuter av samtalstiden men skapar en fantastisk genväg och effektivitet i den fortsatta coachingen.

 

  • ICF:s definition på coaching är ju: Coaching är ett partnerskap mellan coach och klient i en kreativ och tankeprovocerande process som maximerar klientens personliga och professionella potential. Hur märks då det i coaching? Jo, genom att bjuda in klienten i samtalet, våga låta sig ledas av klienten. Klienten har ju tillgång till sina svar och lösningar. Detta är ett oerhört spännande och kraftfullt sätt att coacha och bli coachad i. Har du väl blivit van vid det finns inga andra alternativ! Dessutom underlättar det coachingen oerhört, när du väl vågar släppa kontrollen behöver du inte heller känna att du har hela ansvaret för samtalet. För det har du inte, ni är partners!!!

 

Nyfiken på att lära dig mer om dessa verktyg och hur de fungerar? Välkommen då på våra fortbildningsdagar i höst – https://coachcompanion.se/cceu-fortbildningsdagar-for-certifierade-coacher/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *