Konsten att få tråkiga saker gjorda

 

 

”Det där gör jag sen” tänker du kanske när du ser högen som behöver rensas, soppåsen som behöver bäras ut, räkningar som behöver betalas. Eller dito tråkiga saker på jobbet.

I så fall är du inte ensam. Tvärsom! Det är ett vanligt mänskligt beteende som går tillbaka ända till stenåldern som behövde (över)leva dagen.

 

Små vardagliga händelser som kan vara nog så förargliga.

Och lösningen? Som vanligt finns det förstås flera men ett är nudging. Det ska vara svårt att göra fel. Typ ställa väckarklockan utom räckhåll för att försvåra att drycka på snooze knappen.

 

Upphovsman till nudging är Richard Thaler som 2017 fick Nobels ekonomipris. Han återkommer ofta till att människors bristande självkontroll  är det största problemet för oss som både individer och samhälle.

 

Vi vet vad det i längden kan få för konsekvenser om vi röker, konsumerar för mycket alkohol eller ”junk food”, inte rör på oss, stressar för mycket osv. Vi vet också vikten av att leva hållbart ur ett globalt miljöperspektiv.

Hjälper det? Inte alltid – felaktigt agerande straffas ju först i morgon, i dag vill  jag ha kul och njuta av livet.

 

Make it simpleär Richard Thalers ledord. Det ska vara lätt att göra rätt. Ett exempel på det är förval. Ett elbolag i Tyskland ändrade förvalet av el till grön el, vilket ökade antalet som valde det från 7 till 70 %. Eller vegorätten som står högst upp som förval och hamburgare med pommes längre ner. Du har således kvar möjligheten att välja men det är lättare att acceptera förvalet. Minsta motståndets lag.

I detta ligger också den etiska grunden för nudging – vi påverkar alltid kunden oavsett vad vi gör, men i detta fall är det tydligt att riktningen ska vara god för den som ”knuffas”, inte den som ”knuffar”.

 

Valfriheten i detta gör att politiker oavsett politisk färg kan ha lätt att enas om tänket. När Barack Obama var president upphöjdes nudging till utgångspunkt för all statsförvaltning. Även bland svenska politiker börjar detta få fäste så sakteliga. ”Det ska vara lätt att göra rätt”.

 

Ekonomijournalist Alexander Norén har skrivit en bok om fenomenet – Nudge – så funkar det. Han bjuder på ett eget exempel – tretton fällda tallar som legat i form av vedklubbar på tomten sen tre år tillbaka och väntat på att klyvas till ved. För det fanns ju alltid något roligare att göra.

I god nudge anda drog han då ut elkabeln genom fönstret till vedklyven bakom huset så han snubblade över den varje dag. När han passerade klyven var det bara att använda den. Medan kaffet bryggdes klart eller grillen blev lagom varm. På bara en vecka hade han hunnit klyva en av tolv tallar.

 

Vad har du som ligger och inte blir gjort? Hur vill du använda nudging för att få det gjort? Pris i form av en ask av våra affirmationskort ges till den som bjuder på den mest effektiva  lösningen 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *