Dalai Lama och medkänsla

 

 

Idag har Malmö haft fint besök – fredspristagaren Hans Helighet Dalai Lama.

Jag var inte där men har förstått att hans huvudbudskap för att skapa ett lyckligare och fredligare samhälle är medkänsla. Vi kan inte köpa det i snabbköpet, vi kan inte tillverka det med maskiner. Men genom inre frid går det. Inre frid ger yttre frid.

 

Samtidigt som jag läser dessa utdrag på sociala media har jag börjat på en ny bok som handlar om Konsten att vara operfekt (the gifts of imperfection, Brené Brown) Dr Brown förklarar väldigt tydligt vad som krävs för att kunna, och våga, vara operfekt och det hänger ihop det medkänsla.

 

Hon sammanfattar det i tre ord där ett är medkänsla:

Mod (courage)

Medkänsla (compassion)

Kontakt  (connecion)

 

MOD

Med mod menar hon att vi över tiden ändrat på definitionen av ordet courage. Ursprunget i ordet är cor vilket betyder hjärta på latin. Från början hade ordet courage därför denna innebörd: ”To speak one´s mind by telling all one´s heart”

 

Rätt långt ifrån vad vi tänker på vad gäller mod idag eller hur? Bragd, superheros snarare. Fast istället väldigt nära det vi utbildar i vad gäller det coachande förhållningssättet – att se våra klienter, medmänniskor och oss själv som hjältar. Vardagshjältar!

Författaren menar att mod i vardagen handlar mycket om att våga visa sin  sårbarhet. Att våga dela sina ”dikeskörningar”, våga supporta en annan med att ”jag har också varit där”. Hon ger som exempel en mamma som fastnade i trafiken och kom försent till sin lilla dotters uppvisning. Dottern var förtvivlad. Dom andra mammorna var där men inte hennes. När mamman väl kom instörtande med skam och skuld skriven över hela sig var det en mamma som himlade med ögonen och med kroppsspråket gjorde det tydligt vad hon ansåg. Två andra mammor kom istället fram och sa att det här hade hänt dem också. En hade tom glömt sin sons uppvisning.

Sånt händer och ingen är perfekt. Vi är människor!

Vardagsmod stärker vi genom att träna vara sårbara! Att våga dela det med någon som klarar att ta emot det, och göra detsamma mot andra som behöver support.

 

Hur möter du andra som missat nåt och känner skuld över det? Eller när du själv gjort nåt liknande?

 

MEDKÄNSLA

Här hänvisar författaren till en annan bok: The places that scare you(Pema Chönrön). Hon skriver: ”When we practise generating compassion, we can expect to experience the fear of our pain. Compasson practice is daring. It involves learning to relax and allow ourselves to move gently toward what scare us”.

 

Kanske en definition inte alla är vana vid när det gäller compassion/medkänsla? För även här talas det ju om att våga, och att våga möta det som skrämmer oss.

Det latinska ursprunget för ordet utgörs av pati och cum, vilket betyder ”to suffer with”.

Men men – inte tycka synd om en som lider. Vi är jämlikar. Du visar sårbarhet, jag min.

Hon nämner också att en av de största hindren mot att agera med medkänsla är bristen på gränser och ansvarstagande. Oavsett om det t.ex. är en medarbetare eller mina barn som inte gör vad de ska behövs dels tydliga gränser med vad som gäller och dels konsekvensen om det inte följs. Barn lär sig snabbt att om inget mer händer än lite tjat (”varför kan du aldrig plocka upp dina kläder i hallen”), varför då bry sig? Tänk kopplingen mellan att sätta tydliga gränser, skapa konsekvenser och din medkänlsa mot personen jämfört med om det inte funnits? När vi då istället skuldbelägger den andra som inte sköter sig. Intressant eller hur?

 

Vilka gränser och konsekvenser vill du tydliggöra och i vilket sammanhang?

 

KONTAKT

Kontakt/Connection  definierar författaren som: The energy that exists between people when they feel seen, heard, and valued; when they can give and receive without judgment; and when they derive sustenance and strength from the relationship”

Även här slås jag av betydelse av coachingens kärnkompetenser, att vara värderingsfri, att se storheten i den andra även när han inte gör det själv.

 

Eller som en klok person sa: Det är när du upplevt ett stort misslyckande som det är viktigast att visa sig själv medkänsla.

 

Mer kärlek, mer operfekta människor tack.  J

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *